Duizenden mensen bij vreedzame protesten in Wit-Rusland

Duizenden mensen bij vreedzame protesten in Wit-Rusland ANP

In Wit-Rusland is vrijdag voor de zesde dag op rij massaal gedemonstreerd. Betogers verzamelden zich onder meer op het Onafhankelijkheidsplein in hoofdstad Minsk. Daar omhelsden en kusten mensen leden van de veiligheidsdiensten die een overheidsgebouw bewaakten.

De protestacties in de stad verliepen in tegenstelling tot voorgaande dagen vreedzaam. Mensen dansten en zongen zonder dat de politie ingreep. Er gingen volgens sommige schattingen weer tienduizenden mensen de straat op. Ook legden medewerkers van fabrieken in Minsk het werk neer.

Veiligheidstroepen traden eerder deze week nog hard op tijdens protesten. De politie zou naast demonstranten toen ook omstanders hebben afgevoerd. Betogers die weer vrijkwamen, vertelden in gevangenschap te zijn mishandeld, gemarteld en vernederd. Ook zaten cellen vaak overvol.

Een 27-jarige wiskundelerares vertelde dat ze drie dagen zonder voedsel is vastgehouden. Ze moest een cel voor vier personen delen met zo'n vijftig andere vrouwen. Toen ze vroegen om toiletpapier en tampons, kregen ze volgens de twintiger opdracht hun kleren te gebruiken om zich af te vegen. "Het is moeilijk om je zoiets voor te stellen in de 21ste eeuw", zei de vrouw tegen AFP.

De demonstranten zijn boos vanwege de omstreden herverkiezing van president Aleksandr Loekasjenko, die al een kwart eeuw aan de macht is. Hij kreeg volgens officiële cijfers ruim 80 procent van de stemmen bij de verkiezing van afgelopen weekend. Tegenstanders denken dat er is gefraudeerd om Loekasjenko aan een nieuwe ambtstermijn te helpen.

Nieuws

menu