Duizend politiemensen Wit-Rusland virtueel ontmaskerd

Duizend politiemensen Wit-Rusland virtueel ontmaskerd ANP

Via een Twitteraccount van tegenstanders van het regime van dictator Aleksandr Loekasjenko zijn duizend namen van Wit-Russische politiemensen online gezet. De bedoeling van het 'virtueel ontmaskeren' is de regering onder druk te zetten om een eind te maken aan het politiegeweld tegen degenen die tegen Loekasjenko demonstreren.

"Daar gaan we. Als jullie onze mannen doden en onze vrouwen in elkaar slaan, denk dan niet dat jullie je voor eeuwig achter jullie bivakmutsen kunnen verschuilen. De eerste van Loekasjenko's bullebakken", meldt het Twitter-account @NEXTA_tv. De tweet bevat een link naar een Google-document met duizend namen en geboortedata.

NEXTA zegt in bezit te zijn van bijna alle namen van leden van de oproerpolitie. Als het bekendmaken van de eerste duizend niet tot het gewenste resultaat leidt, worden meer namen gepubliceerd. NEXTA heeft de lijst verkregen via hackers.

De afgelopen tijd zijn duizenden tegenstanders van Loekasjenko gevangen genomen. Honderden van hen zijn mishandeld en gefolterd. De VN heeft het geweld scherp veroordeeld.

Nieuws

menu