Duitsland waarschuwt EU-parlement voor vertraging noodfonds

Duitsland waarschuwt EU-parlement voor vertraging noodfonds

Duitsland waarschuwt EU-parlement voor vertraging noodfonds ANP

Als het Europees Parlement het niet nog deze maand met de Europese leiders eens wordt over het coronaherstelfonds, zal dat zeker vertraging oplopen. Dan moeten door de coronacrisis zwaar getroffen landen langer op hulp wachten, waarschuwt Duitsland.

Duitsland zit dit halfjaar de EU voor en leidt daarom de onderhandelingen met het EP over de meerjarenbegroting en het herstelfonds, waarover de leiders van de lidstaten in juli een zwaarbevochten compromis bereikten. Het parlement moet zijn fiat nog geven en wil sleutelen aan dat compromis. Het eist meer geld voor innovatie en volksgezondheid, en wil dat de geldkraan dicht kan als landen de rechtstaat niet eerbiedigen.

Donderdag brak het Europees Parlement de onderhandelingen tijdelijk af omdat de lidstaten geen concessies zouden willen doen die wat om het lijf hebben. Dat de Europarlementariërs "wegliepen" is "een verrassing" en "wat spijtig", zegt een hoge Europese diplomaat. De lidstaten meenden "een genereus aanbod" en "een grote stap in de richting van het parlement" te hebben gedaan. Duitsland heeft gewaarschuwd dat de tijd dringt voor de onderhandelaars, zegt de ingewijde.