Duitsland sluit ook grens met Denemarken

Duitsland sluit ook grens met Denemarken ANP

Duitsland is van plan de grens met Denemarken aanstaande maandag om 08.00 uur te sluiten. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) gezegd tegen de premier van grensdeelstaat Sleeswijk-Holstein Daniel Günther (CDU). De premier heeft dit aan het Duitse persbureau dpa verteld.

Eerder had dpa uit overheidskringen vernomen dat Duitsland vanwege het nieuwe coronavirus maandagochtend vanaf 08.00 uur strenge regels wil invoeren aan zijn grenzen met Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland. De controles worden strenger en mensen kunnen worden geweigerd.

Sleeswijk-Holstein zal ook zijn eilanden in de Oost- en Noordzee voor toeristen verzegelen. De getroffen eilanden zijn Sylt, Amrum, Föhr, Fehmarn en het Nordstrand schiereiland.

Vrachtverkeer

Denemarken had zijn grens met Duitsland al op zaterdag om 12.00 uur gesloten. Volgens Günther zullen forenzen de Duits-Deense grens kunnen blijven oversteken. Het vrachtverkeer zal ook met controles veilig worden gesteld.

Ook het goederenverkeer tussen tussen Duitsland en Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland gaat door en forenzen kunnen de grenzen over. De maatregel is ingesteld om de verspreiding van het coronavirus in te dammen en hamsteraars uit het buitenland tegen te gaan. Hamsteren heeft in het grensgebied al geleid tot leveringsproblemen.

Buurlanden

Terwijl de Duitse maatregelen momenteel slechts voor vier landen gelden, hebben naast Denemarken ook andere buurlanden zoals Polen, Tsjechië hun grenzen gesloten of strenge beperkingen ingevoerd.

Duitsland had zich tot nu toe verzet tegen het sluiten van zijn grenzen om het Schengenakkoord niet in gevaar te brengen, dat het vrije verkeer tussen Europese landen garandeert en dat de afgelopen jaren al onder druk is gezet door de migrantencrisis en de dreiging van het jihadistisch terrorisme. Maar omdat Europa nu als het epicentrum van de pandemie wordt beschouwd, werd kort voor de beslissing van zondag de roep om de grens met Frankrijk te sluiten steeds luider.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland