'Duitsland moet klimaatneutraal geïndustrialiseerd land worden'

'Duitsland moet klimaatneutraal geïndustrialiseerd land worden' ANP

Armin Laschet, de nieuwe voorzitter van de CDU en belangrijkste kandidaat om Angela Merkel op te volgen als bondskanselier, ziet een goede balans tussen economie en ecologie als het belangrijkste doel van de volgende regering. Duitsland moet een klimaatneutraal geïndustrialiseerd land zijn, zei hij zaterdag tijdens een bijeenkomst van de partij in Neumünster in de noordelijke deelstaat Sleeswijk-Holstein.

Duitsland houdt in september verkiezingen en Merkel treedt af na 16 jaar aan het roer van Europa's grootste economie te hebben gestaan.

Laschet voegde toe dat er nog ruimte moet zijn voor een auto- en een staalindustrie of scheepswerven. Het doel is niet alleen om in 2045 klimaatneutraliteit te bereiken, maar ook om banen in de industrie te behouden, aldus Laschet. "Dat is het verschil met de Groenen: we praten ook over concurrentievermogen", voegde hij eraan toe.

De christendemocraat probeert zich hiermee te onderscheiden van de Groenen. Het blok van CDU en zusterpartij CSU verkeert in een nek-aan-nekrace met de Groenen over wie de grootste partij wordt na de verkiezingen. Laschet riep ook op tot meer snelheid bij de overgang van Duitsland naar schone energie, en zei dat dit ook iets was dat hij verwachtte van de volgende federale regering.

Het CDU/CSU-blok regeert momenteel het land in een coalitie met de centrumlinkse sociaaldemocraten van de SPD.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland