Drones en satellieten moeten branden Australië gaan bestrijden

Drones en satellieten moeten branden Australië gaan bestrijden ANP

Een Australische stichting wil drones, satelliettechnologie en kunstmatige intelligentie inzetten in de strijd tegen natuurbranden. Risicovolle brandhaarden moeten mede daardoor in 2025 binnen een uur geblust kunnen worden.

De filantropische Minderoo Foundation presenteerde het plan dinsdag in Canberra, in het bijzijn van minister Karen Andrews van Wetenschap en Technologie. Het is de bedoeling dat kunstmatige intelligentie wordt gebruikt bij het opsporen van gevaarlijke branden. Daarna moeten drones uitrukken om te helpen bij de bluswerkzaamheden.

De projectleider van de 'Fire Shield Mission' benadrukte dat bij natuurbranden iedere minuut telt. Nieuwe technologieën kunnen daarom een belangrijke rol spelen, denkt hij. De stichting heeft tot dusver 50 miljoen Australische dollar, ruim 30 miljoen euro, uitgetrokken voor het project en werkt samen met de overheid en het bedrijfsleven.

Australië werd eind 2019 en begin dit jaar geteisterd door verwoestende natuurbranden. Die hebben aan tientallen mensen het leven gekost en duizenden woningen verwoest.

Nieuws

menu