Drie doden bij natuurbrand Noord-Californië

Drie doden bij natuurbrand Noord-Californië ANP

Een natuurbrand in het noorden van de Amerikaanse staat Californië heeft drie mensen het leven gekost, melden de lokale autoriteiten. De brand brak uit bij de stad Redding, zo'n 320 kilometer ten noorden van San Francisco. Het westen van de Verenigde Staten wordt al de hele zomer geteisterd door aanhoudende natuurbanden die tientallen mensen het leven hebben gekost en duizenden hectare land hebben verschroeid.

De natuurbranden krijgen allemaal een naam. De Zogg-brand bij Redding heeft 146 gebouwen vernietigd en heeft ruim 12.500 hectare grasland en bos in de as gelegd.

Tegelijkertijd ontstond in de wijnstreken in de counties Napa en Sonoma een andere vuurzee, genaamd de Glass-brand. Die heeft zich sinds zondag uitgebreid over ruim 14.500 hectare land en heeft meer dan honderd huizen en overige gebouwen in vlammen doen opgaan. Volgens de brandweer heeft de Glass-brand duizenden inwoners van de streek op de vlucht gejaagd.

Sinds januari hebben natuurbranden in Californië zo'n 1,5 miljoen hectare doen afbranden, meer dan in elk ander jaar in de geschiedenis van de westelijke staat. De branden worden aangewakkerd door een aanhoudende intense hitte, harde wind en ander extreem weer dat volgens wetenschappers het gevolg is van klimaatverandering. Meer dan 7000 huizen en andere gebouwen in de staat zijn in vlammen opgegaan.

Nieuws

menu