'Dramatische' eerste dag Belgische uitverkoop

'Dramatische' eerste dag Belgische uitverkoop ANP

De Belgische zomeruitverkoop is niet goed begonnen. Dat meldt handelsfederatie Comeos. Veel winkeliers zijn teleurgesteld met de lage opkomst.

In België worden mensen geadviseerd maximaal 30 minuten te winkelen en alleen gericht naar de winkel te gaan. Winkels willen tijdens de zogenoemde soldenperiode juist graag veel klanten lokken.

Zaterdag was het erg rustig in de winkelstraten. De omzet lag 50 procent lager dan vorig jaar tijdens de eerste dag van de zomersolden, in Antwerpen zelfs 70 procent lager. "Het is duidelijk dat de coronamaatregelen de belangrijkste reden zijn", aldus Comeos. "Daarnaast zijn veel mensen nu al op vakantie."

Normale prijs

In België mogen winkeliers spullen alleen tijdens de solden met verlies verkopen, normaal gesproken in januari en juli. De Belgische regering besloot tijdens de coronalockdown in april de zomersolden een maand uit te stellen, zodat de gedupeerde winkeliers hun waren wat langer tegen de normale prijs konden slijten.

Comeos en het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen, een andere brancheorganisatie, willen dat er versoepelingen komen, zodat mensen uit hetzelfde gezin samen naar winkels mogen.

Nieuws

menu