Aardbeving kost bijna 1400 mensen het leven in Turkije en Syrië

Ravage in Turkije. Foto: ANP
De zware aardbeving in het zuidoosten van Turkije heeft volgens vicepresident Fuat Oktay aan zeker 284 mensen het leven gekost. Minstens 2300 mensen zijn gewond geraakt. Het is onbekend hoeveel slachtoffers er onder het puin liggen. Over de grens in Syrië heeft de aardbeving aan zeker 237 mensen het leven gekost. De autoriteiten spreken van meer dan zeshonderd gewonden.
Maar de enorme verwoesting die de beving met een kracht van 7.8 heeft veroorzaakt in volgens Turkse media tien provincies, zal volgens waarnemers veel meer slachtoffers tot gevolg hebben. Volgens vicepresident Oktay zijn er alleen al in Kahramanmaras, een stad ten noorden van het epicentrum, zeventig doden gevallen. Er zijn tientallen naschokken geweest.
Het epicentrum lag 26 kilometer ten noordwesten van de stad Gaziantep. Schade en slachtoffers worden tot ver van het epicentrum gemeld. In het Turkse Sanliurfa bijvoorbeeld, 150 kilometer ten oosten van het epicentrum, zou volgens ooggetuigen een ziekenhuis zijn ingestort.
Er wordt ook grote schade gemeld uit Adana, dat 150 kilometer ten westen van het epicentrum ligt. De gouverneur van de regio Adana heeft tegen Turkse media gezegd dat er nog geen doden zijn gemeld. Beelden uit de getroffen regio’s tonen enorme verwoestingen. Zo is er bijvoorbeeld van het historische kasteel van Gaziantep, niet ver van het epicentrum, weinig meer over volgens ooggetuigen.
Het vliegveld van Gaziantep is gesloten voor de burgerluchtvaart in verband met reddingsoperaties. Nederland stuurt ook een gespecialiseerd reddingsteam. Het vliegveld van Hatay, 130 kilometer zuidwestelijker, is gesloten omdat de beving de start- en landingsbaan heeft beschadigd. In de regio wordt ook schade aan een ondergrondse gaspijpleiding gemeld, wat tot een explosie zou hebben geleid.
Nederland stuurt team naar Turkije om te helpen
Nederland stuurt het Urban Search and Rescue Team om Turkije te helpen bij de enorme reddingsoperatie na de zware aardbeving. Minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) noemt de situatie ’verschrikkelijk’ en leeft mee met de nabestaanden van slachtoffers en de vele gewonden in Turkije en Syrië. „Voor zover wij nu weten zijn er geen Nederlandse slachtoffers.”
Het kabinet heeft in alle vroegte besloten om het befaamde internationale reddingsteam USAR.NL naar Turkije te sturen. De ploeg komt vandaag aan en bestaat uit politiemensen, EHBO’ers , militairen en brandweerlieden. „Zo proberen we ons steentje bij te dragen tijdens de reddingsoperatie in zeer moeilijke omstandigheden”, zegt Hoekstra bij aankomst voor een vergadering met EU-collega’s in Brussel. „De beelden en verhalen uit het aardbevingsgebied zijn verschrikkelijk, de aantallen slachtoffers en gewonden zijn van een omvang die bijna niet te bevatten is.”
Nederland heeft een grote Turkse gemeenschap. Het hele jaar door gaan mensen op vakantie of familiebezoek in Turkije. Hoekstra kan zich voorstellen dat er bezorgdheid is onder familieleden in Nederland. „Voor zover wij nu weten zijn er geen Nederlandse slachtoffers. De aardbeving heeft plaatsgevonden in een gebied met een rood reisadvies. Ik verwacht en hoop dat het voor Turkse Nederlanders meevalt.”
De CDA-bewindsman vraagt aan Nederlanders in Turkije om de adviezen van de lokale autoriteiten op te volgen. Voor het thuisfront is het volgens hem prettig als ze even laten weten dat het goed gaat. Hoekstra: „Mensen die zich zorgen maken kunnen zich 24 uur per dag melden bij het contactpunt Nederland Wereldwijd.”