Zeker 2200 gewonden na gigantische explosie Beiroet, dodental loopt snel op

Medewerkers Nederlandse ambassade Beiroet gewond door explosie ANP

Zeker 50 mensen zijn dinsdag om het leven gekomen door een enorme explosie in het havengebied van de Libanese hoofdstad Beiroet. Dat melden veiligheids- en medische bronnen. Tientallen mensen zijn gewond geraakt. De tv-zender Al Mayadeen spreekt van honderden gewonden. Gebouwen in een groot deel van de stad raakten beschadigd. De explosie was tot op Cyprus te horen, zo'n 240 kilometer verderop.

De ontploffing deed zich voor na een brand. Wat de explosie heeft veroorzaakt, is nog niet bekend. Het havengebied is door de veiligheidsdiensten afgezet.

Volgens de minister van Binnenlandse Zaken is de ramp veroorzaakt door de ontploffing van uiterst explosieve chemicaliën die jaren geleden in beslag waren genomen en in de haven waren opgeslagen. Kort daarvoor was er brand uitgebroken.

Op beelden van Libanese media is te zien dat er mensen onder puin liggen. Het leger is ingezet om de gewonden naar het ziekenhuis te brengen.

De harde klap werd in grote delen van de stad gevoeld en was te horen tot in Nicosia op Oost-Cyprus. Een enorme oranje rookpluim steeg boven de stad op. In grote delen van de stad sneuvelden ruiten en raakten auto's en gebouwen beschadigd. Een correspondent van Al-Jazeera die kilometers van de ontploffing verwijderd was, zei dat om haar heen ruiten sneuvelden en dat ze zelf omver werd geblazen.

De explosie komt op het moment dat Libanon de ergste economische crisis in decennia doormaakt, waardoor bijna de helft van de bevolking in armoede leeft.

Lees ook | Dag van nationale rouw in Libanon na verwoestende explosie

Ziekenhuizen overweldigd

De ziekenhuizen in Beiroet zijn overweldigd door het aantal gewonden dat zij moeten behandelen na een enorme explosie in de haven, niet ver van het centrum. Het Rode Kruis meldt dat er zeker 2200 gewonden zijn.

Officiële cijfers waren er ook een paar uur na de ontploffing niet. Ook het aantal doden is nog niet duidelijk, maar het zouden er zeker dertig zijn. Veel mensen bevinden zich nog onder het puin van de talloze gebouwen die zijn verwoest, zo wordt gemeld.

De Libanese president gaf opdracht tot een spoedzitting van de veiligheidsraad van het land.

Nederlanders in Beiroet

Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert Nederlanders die in de Libanese hoofdstad Beiroet zijn om contact op te nemen met familie of vrienden. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken kon nog niet zeggen hoeveel Nederlanders er momenteel in de Libanese hoofdstad zitten, wel dat er dus vijf medewerkers van de Nederlandse ambassade in de stad gewond zijn geraakt door de ontploffing.

Het gaat om vier medewerkers van de ambassade en een partner van een van hen. Vermoedelijk zijn vier van de vijf slachtoffers Nederlanders.

Nieuws

menu