Dit is het programma van de inauguratie van Joe Biden als president van de Verenigde Staten

Foto: AFP

Het is B-day in Amerika, de dag van Joe Biden. Hij wordt beëdigd als de 46e president van de Verenigde Staten. Ook Kamala Harris, de nieuwe vicepresident van de Verenigde Staten, legt de eed af. We zetten de belangrijkste programmapunten op een rijtje.

Biden versloeg scheidend president Donald Trump in de presidentsverkiezingen op 3 november 2020. Hij kreeg een meerderheid van de 270 kiesmannen achter zich. Zijn overwinning is meerdere keren aangevochten door Trump maar zonder success.

Trump zal de inauguratie niet bijwonen. Waar hij vandaag zal zijn, blijft vooralsnog onbekend. De Schotse premier Nicola Sturgeon zei dat Trump in elk geval niet welkom is op zijn golfresort in Schotland omdat mensen alleen nog voor een essentieel doel naar het land mogen afreizen. Ze zei te hopen dat de enige reis die Trump onderneemt het verlaten van het Witte Huis is.

Lees ook [PREMIUM] Friese correspondent Jan Postma in Washington: 'Het voelt als een rampenfilm'

In tegenstelling tot president Trump zal de Amerikaanse vicepresident Mike Pence wel aanwezig zijn bij de inauguratie. Oud-president George W. Bush en zijn vrouw zullen als gasten de inauguratie bijwonen. Het wordt de achtste inauguratie waarbij het koppel aanwezig is.

Sober karakter

De plechtigheden rond de machtsoverdracht hebben dit jaar vanwege de coronacrisis een sober karakter. Er wordt geen grote mensenmassa verwacht in de hoofdstad, waar na de recente bestorming van het Capitool ook strenge veiligheidsmaatregelen zijn genomen. De ceremonie wordt wel bijgewoond door politici en hun gasten.

Het programma in hoofdlijnen

14.45 uur

Washington loopt zes uur achter op onze tijd. Het programma van de inauguratie begint in Amerika om 8.45 uur. Bij ons is dat om kwart voor drie. Joe en Jill Biden, vicepresident Kamala Harris en haar man Douglas Emhoff wonen een kerkdienst bij in de kathedraal van Sint-Matteüs de Apostel.

16.30 uur

Joe en Jill Biden, vicepresident Kamala Harris en haar man Douglas Emhoff verplaatsen zich naar het Capitool.

17.15 uur

De ceremonie begint. Eerst wordt Kamala Harris ingezworen, daarna volgt Joe Biden. Tijdens de inauguratie mag Lady Gaga het Amerikaanse volkslied ten gehore brengen. Ook Jennifer Lopez en countryzanger Garth Brooks betreden het podium.

18.00 uur

Opperrechter John Roberts neemt de ambtseed op het middaguur (18.00 uur in Nederland) af bij Biden. Dat gebeurt buiten het Capitool. De 78-jarige Democraat spreekt daarna zijn landgenoten toe. Biden gaat volgens zijn team spreken over de strijd tegen het coronavirus en het „verenigen en genezen” van zijn land.

19.40 uur

Aan de oostkant van het Capitool zal een troepenschouw zijn.

20.25 uur

Het gezelschap - de Bidens, Harris en haar man - gaat naar de militaire begraafplaats Arlington en legt daar een krans in een ceremonie, bij het graf van de Onbekende Soldaat. Ook oud-presidenten Barack Obama, George W. Bush en Bill Clinton zijn daarbij.

21.15 uur

De rit naar het Witte Huis volgt.

23.15 uur

Joe Biden, dan president, zal 'executive orders' gaan tekenen. Biden gaat in de eerste dagen van zijn ambtstermijn volgens Amerikaanse media direct een groot aantal presidentiële bevelen uitvaardigen en zo besluiten van Trump terugdraaien. De nieuwe president wil bijvoorbeeld dat zijn land weer gaat meedoen aan het klimaatverdrag van Parijs. Ook sneuvelen naar verwachting door Trump ingestelde reisbeperkingen tegen moslimlanden.

Nieuws

menu