Critici Poolse president vormen 'regenboog' in parlement

Critici Poolse president vormen 'regenboog' in parlement ANP

De Poolse president Andrzej Duda kan beginnen aan zijn tweede ambtstermijn van vijf jaar. Hij heeft donderdag de eed afgelegd in het parlement. De oppositie greep de gelegenheid aan om een kleurrijke protestactie te houden.

Oppositieleden droegen in de zaal mondkapjes in regenboogkleuren. Daarmee leken ze te protesteren tegen uitspraken van de conservatieve Duda over lhbti'ers. Meerdere vrouwelijke politici droegen kleurrijke jurken. Die vormden een regenboog toen ze bij elkaar gingen zitten.

Critici van de president hielden ook demonstratief exemplaren van de grondwet omhoog. Ze vinden dat Duda daar weinig respect voor heeft. Andere oppositieleden bleven uit protest helemaal weg en daardoor was een deel van de zaal leeg.

Duda won de presidentsverkiezingen vorige maand nipt van de burgemeester van Warschau, Rafal Trzaskowski. Hij riep donderdag op tot eenheid en samenwerking, ondanks de politieke meningsverschillen. Hij zei ook blij te zijn met de hoge opkomst tijdens de verkiezingen. Dat laat volgens hem zien dat "de democratie in Polen sterker is dan ooit".

Nieuws

menu