Vicepresident Pence bekrachtigt verkiezingswinst Joe Biden

FOTO ANP

Het Amerikaanse parlement heeft meer dan de 270 kiesmannen voor Joe Biden officieel vastgesteld, genoeg voor het presidentschap. Bezwaren van Trump-bondgenoten tegen de uitslagen in sommige staten, werden weggestemd. De vaststelling van de uitslag van de staat Vermont duwde Biden over de kritieke grens van 270 kiesmannen.

Die moeten in een ceremonie de uitslagen van de verkiezingen bekrachtigen. Normaal is dat een plechtigheid van een half uur maar dit keer ontaardde de plechtigheid in totale chaos door de bestorming van het gebouw van het Congres, het Capitool.

De zitting moest worden onderbroken en de congresleden moesten uitwijken. Het duurde uren voor de overrompelde politie de orde had hersteld en de betogende tegenstanders van Joe Biden uit het pand hadden verdreven. De ceremonie werd ook vertraagd door bezwaren van enkele congresleden tegen verkiezingsuitslagen.

In de nacht van woensdag op donderdag (lokale tijd) kon Pence uiteindelijk bekrachtigen dat Biden gewonnen heeft en 20 januari president wordt.

In een extra uitzending van LC Live spreekt presentator Symen Bosma donderdag om 10.30 uur met Doeko Bosscher over de bestorming van het Capitool in Washington door pro-Trump-supporters.

Nieuws

menu