Chinese zakenman die president Xi 'clown' noemde 18 jaar cel in

Chinese zakenman die president Xi 'clown' noemde 18 jaar cel in ANP

Ren Zhiqiang, een Chinese vastgoedtycoon en criticus van de communistische partij die president Xi Jinping in februari een "clown" noemde, is veroordeeld tot achttien jaar gevangenisstraf. De rechtbank in Peking bestrafte Ren wegens corruptie.

Bovenop zijn gevangenisstraf moet Ren, voormalig bestuursvoorzitter van staatsvastgoedbedrijf Huayuan, ook een boete van 4,2 miljoen yuan (ongeveer 526.000 euro) betalen. Ren zou steekpenningen hebben aangenomen, overheidsgeld hebben verduisterd en zichzelf zo verrijkt hebben met omgerekend ongeveer 2,5 miljoen euro. Volgens zijn aanhangers is hij gestraft vanwege zijn felle kritiek op leider Xi Jinping.

In maart meldden Ren Zhiqiangs vrienden dat hij werd vermist. De 69-jarige magnaat had toen recentelijk president Xi bekritiseerd vanwege diens aanpak van de corona-uitbraak in China. Hij stelde een essay op waarin hij kritiek uitte op de president en zijn beleid. Volgens Ren had het nieuwe coronavirus eerder aangepakt kunnen worden als er in China vrijheid van meningsuiting was geweest en ook journalisten niet beperkt werden in hun werk.

Nieuws

menu