China boos op VS om neerhalen ballon en dreigt met 'passende reactie'

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zondag zijn „ernstige afkeuring” uitgesproken en bezwaar aangetekend over het uit de lucht schieten door de Amerikaanse luchtmacht van een vermeende spionageballon.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zondag zijn „ernstige afkeuring” uitgesproken en bezwaar aangetekend over het uit de lucht schieten door de Amerikaanse luchtmacht van een vermeende spionageballon. Foto: ANP / HH

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zondag zijn „ernstige afkeuring” uitgesproken en bezwaar aangetekend over het uit de lucht schieten door de Amerikaanse luchtmacht van een vermeende spionageballon. China behoudt zich het recht voor op een passende manier te reageren, aldus een verklaring.

In de verklaring noemt het ministerie het gebruik van geweld door de Verenigde Staten „een overduidelijke overreactie”, die in strijd is met internationale praktijken. Zo lieten de VS niet van tevoren aan China weten dat de ballon zou worden neergehaald, toen die beslissing eenmaal genomen was.

De Chinese ballon ter grootte van drie bussen vloog dagenlang boven de VS en werd zaterdag boven de Atlantische Oceaan neergehaald. Volgens China ging het om een afgedreven weerballon. De Amerikaanse president Joe Biden had woensdag al toestemming gegeven om de ballon uit de lucht te schieten, zodra dit op een manier kon die geen Amerikaanse levens in gevaar bracht. Daarom werd ervoor gekozen te wachten tot de ballon boven zee was. Het ministerie van Defensie in Washington noemt de Chinese actie, die zou zijn gericht op het bespioneren van „strategische locaties”, onacceptabel.

De neergeschoten ballon is terechtgekomen ten oosten van de badplaats Myrtle Beach, in de staat South Carolina. De brokstukken zullen worden opgevist en onderzocht.