Campagneleider oppositiekandidaat Wit-Rusland gearresteerd

Campagneleider oppositiekandidaat Wit-Rusland gearresteerd ANP

Een dag voor de presidentsverkiezingen in Wit-Rusland, is een campagneleider van de belangrijkste oppositiekandidaat Svetlana Tichanovskaja gearresteerd. Dat meldt haar organisatie.

Volgens een woordvoerster van Tichanovskaja is Maria Moroz opgepakt en wordt zij naar verwachting tot maandag vastgehouden. Moroz was eerder deze week ook al een keer gearresteerd, maar kort daarna weer vrijgelaten.

De autoritaire leider Aleksandr Loekasjenko (65) hoopt zondag herkozen te worden. De oppositie vreest voor fraude. Ook waarnemers houden rekening met gesjoemel bij de verkiezingen in de voormalige Sovjetstaat, die ook wel 'de laatste dictatuur van Europa' wordt genoemd. Loekasjenko regeert het land al sinds 1994 en zijn politieke rivalen worden op allerlei manieren tegengewerkt.

Opgepakt of gevlucht

Zo zijn belangrijke oppositiefiguren in de aanloop naar de verkiezingen opgepakt of gevlucht. Daardoor kon de politiek onervaren Tichanovskaja uitgroeien tot de voornaamste rivaal van de president. De huisvrouw stelde zich kandidaat na de arrestatie van haar echtgenoot.

De oppositie tegen Loekasjenko heeft dit jaar een nieuwe impuls gekregen door onvrede over de economie en diens aanpak van de uitbraak van het coronavirus. Er kwamen vele duizenden mensen af op verkiezingsbijeenkomsten met Tichanovskaja.

Loekasjenko probeert kiezers ondertussen te paaien door ze meer welvaart in het vooruitzicht te stellen. "Binnen vijf jaar zal het gemiddelde salaris in Wit-Rusland verdubbelen", beloofde hij.

Nieuws

menu