Burgemeester Kiev meldt meerdere explosies in stad

Explosies in Kiev maandagochtend. Tientallen raketten werden door de Russen op Oekraïense steden afgevuurd.

Explosies in Kiev maandagochtend. Tientallen raketten werden door de Russen op Oekraïense steden afgevuurd.

In de Oekraïense hoofdstad Kiev zijn doden en gewonden gevallen bij meerdere explosies in de stad. Dat zeggen de hulpdiensten aan de publieke omroep Suspilne. Hoeveel slachtoffers er zijn is nog niet bekend.

De explosies waren kort na 08.00 uur lokale tijd te horen, aldus burgemeester Vitali Klitsjko en journalisten die in Kiev aanwezig zijn. In het centrum van de stad zou zwarte rook te zien zijn.

Op sociale media spreken mensen al over vijf explosies in Kiev. Enkele minuten voor de knallen zou het luchtalarm al zijn afgegaan in het hele land.

Wat er precies is gebeurd en om welke gebouwen het gaat is nog niet duidelijk. Klitsjko schreef op Telegram dat hij later met meer details zou komen. Als het om Russische beschietingen blijkt te gaan zou dat de eerste aanval op Kiev zijn in maanden.

De explosies komen twee dagen na een grote ontploffing bij de Krimbrug, die het schiereiland de Krim met Rusland verbindt. Het Kremlin geeft Oekraïne daar de schuld van, dus zou een aanval op de hoofdstad mogelijk een vergelding kunnen zijn.