Brussel sluit zesde deal over levering coronavaccins

Brussel sluit zesde deal over levering coronavaccins ANP

De Europese Commissie is met een zesde farmaceut de levering overeengekomen van vaccins tegen het coronavirus als dat beschikbaar komt en veilig en effectief blijkt. Het gaat om een deal met de Duits-Amerikaanse combinatie BioNTech-Pfizer voor 200 miljoen doses en een optie op 100 miljoen doses.

De vaccins kunnen worden aangekocht door de 27-lidstaten, die ze voor eigen gebruik kunnen aanwenden dan wel doneren aan armere landen. Met de overeenkomst is de door Brussel samengestelde vaccinportefeuille compleet, meldt het dagelijks EU-bestuur. EU-commissaris Stella Kyriakides (Volksgezondheid): "We zijn optimistisch dat tussen deze kandidaten een veilig en effectief vaccin tegen Covid-19 zit dat ons helpt deze pandemie te verslaan."

Eerder sloot de commissie overeenkomsten met Sanofi en GlaxoSmithKline (GSK), Janssen Vaccines in Leiden, CureVac, Moderna en AstraZeneca. Die laatste vaccinontwikkelaar, een samenwerking van de Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca en de universiteit van Oxford, maakte woensdag bekend de proeven met het vaccin stil te leggen omdat een proefpersoon een "potentieel onverklaarde aandoening" heeft opgelopen. Ze willen eerst weten of die door het vaccin komt, voordat ze verder gaan met hun proef.

Nieuws

menu