Britse premier Johnson: tweede coronagolf onvermijdelijk

Britse premier Johnson: tweede coronagolf onvermijdelijk ANP

De Britse premier Boris Johnson zegt dat het onvermijdelijk is dat een tweede coronagolf het land overspoelt. Hij is geen voorstander van een nieuwe nationale lockdown, maar sluit niet uit dat de regering toch weer strengere beperkende maatregelen moet nemen om de verspreiding van het virus in te dammen.

In Groot-Brittannië neemt het aantal nieuwe besmettingsgevallen de laatste tijd weer verontrustend toe, na een relatief rustige zomerperiode. Vrijdag kwamen er volgens de gezondheidsautoriteiten 4322 bevestigde infecties bij, voor het eerst in maanden meer dan 4000 per dag. Een sterke groei is geconstateerd in Londen en het noorden van Engeland. Bovendien belanden weer meer patiënten in het ziekenhuis.

"We zien momenteel een tweede golf komen aanrollen. Het is absoluut onvermijdbaar, vrees ik, dat we die gaan meemaken in dit land", aldus Johnson, die zelf in het begin van de uitbraak besmet raakte. "Ik wil helemaal niet in een tweede lockdown terechtkomen. Maar als je ziet wat er gaande is, moet je je echt afvragen of geen verdergaande maatregelen nodig zijn". Maandag werden al bijeenkomsten met meer dan zes personen verboden.

Hancock

In het Verenigd Koninkrijk hebben tot dusver ruim 385.000 mensen het coronavirus opgelopen, 41.732 patiënten bezweken aan Covid-19. Het reproductiegetal (R) schommelde deze week tussen de 1,1 en 1,4. Dat was de week ervoor nog 1,0 à 1,2. Een R van 1,4 betekent dat tien personen die het virus onder de leden hebben samen gemiddeld veertien anderen aansteken.

De minister van Volksgezondheid Matt Hancock zei vrijdag dat een nationale lockdown mogelijk het laatste redmiddel wordt. De medisch directeur van de gezondheidsdienst in Engeland viel hem bij. "We krijgen momenteel duidelijke signalen dat het virus zich verspreidt onder alle leeftijdsgroepen. Ik maak me met name zorgen over het stijgend aantal ouderen dat in een ziekenhuis moet worden opgenomen en op de intensive care komt te liggen. Dat kan een waarschuwing zijn voor iets nog veel ernstigers dat ons te wachten staat".

Nieuws

menu