Bij crash militair vliegtuig Oekraïne 25 doden

Bij crash militair vliegtuig Oekraïne 25 doden ANP

Bij de crash vrijdagavond van een militair transportvliegtuig in Oost-Oekraïne zijn 25 inzittenden om het leven gekomen. Twee mensen hebben de ramp in de regio Charkov met zware verwondingen overleefd, zei de burgerbescherming in Kiev.

Vlak na het ongeluk werd al melding gemaakt van 22 doden. De twee zwaargewonden wisten zich te redden met een sprong uit het vliegtuig toen deze bezig was met de landing en vervolgens crashte.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski zei zaterdag dat er onmiddellijk een onpartijdig onderzoek komt naar de oorzaak van het ongeluk. De vluchtrecorders van het toestel zijn een dag na de crash gevonden en veiliggesteld.

Linkermotor

De staatsveiligheidsdienst liet weten dat het vliegtuig neerstortte vijf minuten nadat de gezagvoerder had gevraagd om te landen omdat de linkermotor van het tweemotorige vliegtuig het had begeven.

Het vliegtuig werd in 1977 vervaardigd en werd gebruikt voor trainingsvluchten. Het toestel was eerder in normaal gebruik geweest.

Rekruten

Volgens de autoriteiten waren er 27 mensen aan boord van de Antonov AN-26, voornamelijk jonge rekruten van de luchtmachtacademie. Ze waren op de terugweg van een trainingsvlucht. Er waren bemanningsleden en twintig rekruten aan boord.

Aanvankelijk was sprake van 28 inzittenden, maar waarschijnlijk is één rekruut niet verschenen voor de oefening.

De crashlocatie ligt ongeveer 40 kilometer van de Russische grens in Oost-Oekraïne. Maar buiten de gebieden waar door Rusland gesteunde separatisten sinds 2014 vechten tegen de troepen van de regering in Kiev.

Nieuws

menu