Biden roept noodtoestand uit in Texas om vrieskou

Biden roept noodtoestand uit in Texas om vrieskou ANP

De Amerikaanse president Joe Biden heeft de noodtoestand afgekondigd voor de staat Texas, waar extreem winterweer al dagen voor problemen zorgt. Rampendienst FEMA maakte bekend dat Biden de benodigde verklaring heeft ondertekend, waardoor federale noodsteun vrijkomt voor de staat.

In Texas heeft de vrieskou voor grote problemen gezorgd voor onder meer de stroom- en watervoorziening. Circa twee miljoen huishoudens kregen afgelopen week te maken met stroomuitval. In veel gebieden hebben bovengrondse elektriciteitskabels het begeven door ijs. Vrijdag leek dat euvel grotendeels weer te zijn verholpen.

Veel Texanen hebben nu echter geen toegang meer tot stromend water, doordat de leidingen zijn bevroren. Ook zijn door de stroomstoringen van de afgelopen dagen de waterzuiveringsinstallaties op veel plaatsen uitgeschakeld. Dertien van de bijna dertig miljoen inwoners van de zuidelijke staat hebben daarom het dringende advies gekregen hun water eerst te koken. Ook in andere door het winterweer getroffen staten in het zuiden van de Verenigde Staten zijn problemen met de watervoorziening gemeld.

Hersteloperaties

Met het federale geld vanuit Washington kunnen onder andere tijdelijke huisvesting, reparaties aan woningen en goedkope leningen worden bekostigd. Rampenbestrijdingsdienst FEMA stuurde eerder al noodgeneratoren, diesel, water en dekens naar de staat.

De dienst heeft een functionaris benoemd om de noodmaatregelen en hersteloperaties in getroffen gebieden te coördineren. Gevreesd wordt dat het extreme winterweer op zijn minst twintig mensen in Texas het leven heeft gekost.

Nieuws

menu