Biden (77) kan de oudste president in geschiedenis VS worden

Biden (77) kan de oudste president in geschiedenis VS worden ANP

Hij was ooit een van de jongste senatoren uit de Amerikaanse geschiedenis en kan nu ook de oudste president worden. De 77-jarige politiek veteraan Joe Biden is bezig aan zijn derde poging om het Witte Huis te veroveren en lijkt dichterbij te zijn dan ooit.

Biden lijkt in veel opzichten de tegenpool te zijn van zijn tegenstander, politiek straatvechter en vastgoedmagnaat Donald Trump. De in Scranton (Pennsylvania) geboren Biden is de zoon van een handelaar in tweedehandsauto's en was trots op zijn bescheiden levensstijl. Hij noemde zichzelf "Middle-Class Joe" (Joe uit de middenklasse) en grapte dat hij de "armste persoon" in het Congres was. De laatste jaren verdiende hij overigens miljoenen dollars met boekverkopen en door speeches te geven.

De Democraat is al een halve eeuw actief in de politiek. Hij won in 1972 op 29-jarige leeftijd een Senaatsverkiezing in de kleine staat Delaware. In dat jaar sloeg ook het noodlot toe. Biden verloor vlak voor de kerst zijn echtgenote Neilia en dochter Naomi door een ernstig verkeersongeval. Zijn zoons Beau en Hunter raakten ernstig gewond. Biden ging daarom niet naar Washington om beëdigd te worden als senator, maar legde de ambtseed af in het ziekenhuis. Hij besloot in Wilmington te blijven wonen om meer tijd met zijn kinderen te kunnen doorbrengen en ging met de trein naar zijn werk in de hoofdstad. In 1977 trouwde hij met zijn huidige partner Jill. Het stel kreeg in 1981 een dochter, Ashley.

Grote ambities

Biden had ook de afgelopen tientallen jaren al grote ambities. Hij deed in 1987 en 2008 een gooi naar het presidentschap. In beide gevallen kwam hij niet verder dan de voorverkiezingen van de Democraten, die zijn bedoeld om de officiële presidentskandidaat van de partij aan te wijzen. Wel mocht hij in 2009 aantreden als vicepresident van de veel jongere Barack Obama. Zij zaten twee ambtsperioden in het Witte Huis. In die periode kreeg Biden te maken met een nieuwe familietragedie: zijn zoon Beau overleed op 46-jarige leeftijd aan een hersentumor.

Biden deed niet mee aan de presidentsverkiezingen die volgden op de dood van zijn zoon, maar stelde zich dit jaar toch weer kandidaat. Hij won de Democratische voorverkiezingen en heeft volgens peilingen goede kaarten om Trump (74) te verslaan en terug te keren naar het Witte Huis. Hij zou dan wel de oudste president zijn in de geschiedenis van zijn land.

Nieuws

menu