Belgische koning krijgt verslag over vorming regering

Belgische koning krijgt verslag over vorming regering ANP

De twee politieke kopstukken die de opdracht hebben gekregen initiatieven te nemen voor de vorming van een breed gedragen regering in België, brengen vrijdag voor het eerst verslag uit aan koning Filip. Voorzitter Bart De Wever van de Vlaams-nationalistische N-VA en Paul Magnette van de Franstalige socialisten (PS), de grootste partijen in respectievelijk Vlaanderen en Wallonië, hebben de afgelopen tijd tal van gesprekken gevoerd met mogelijke regeringspartners.

Magnette en De Wever zijn bepaald geen geestverwanten, maar naar verluidt hebben de twee vorderingen geboekt. Op aandringen van de N-VA wordt onder meer gesproken over hervorming van het staatsbestel.

Voor een regering met brede steun wordt gepraat met onder anderen de liberalen aan beide kanten van de taalgrens. De socialisten willen echter waken voor een coalitie met te veel rechtse partijen. Voorzitter Egbert Lachaert van de Vlaamse liberale Open Vld heeft op zijn beurt al duidelijk gemaakt niets te voelen voor een staatshervorming in combinatie met economisch links beleid.

Het duo wordt om 14.30 uur verwacht. Het koninklijk paleis liet op 20 juli weten dat Magnette en De Wever regelmatig verslag zullen uitbrengen.

De verkiezingen waren in mei vorig jaar. Eerdere pogingen een werkbare coalitie te vormen liepen stuk. De huidige regering onder de liberale premier Sophie Wilmès heeft tot in september een beperkt mandaat van het parlement. Bij het uitblijven van een akkoord gloren nieuwe verkiezingen.

Nieuws

menu