Atoomagentschap IAEA: 'Kans op kernramp Zaporizja reëel'

Atoomagentschap IAEA: 'Kans op kernramp Zaporizja reëel' ANP

Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) maakt zich grote zorgen na de beschietingen van vrijdag bij de kerncentrale bij Zaporizja in Oekraïne. "Het onderstreept dat de kans op een kernramp zeer reëel is", zei IAEA-chef Rafael Grossi zaterdag in een verklaring.

Bij de gevechten zijn hoogspanningskabels geraakt, waardoor brand is uitgebroken op het terrein van het complex. Delen van het complex raakten zwaar beschadigd, zei het Oekraïense staatsbedrijf Energoatom dat de centrale beheert. Een reactor moest worden gesloten, maar er kwam geen radioactieve straling vrij.

Energoatom gaf Rusland de schuld van de schade aan de kerncentrale, het Russische ministerie van Defensie beschuldigde Oekraïense troepen van beschieten van het complex. Grossi riep beide partijen op zo terughoudend mogelijk op te treden rond de kerncentrale.

Hij herhaalde dat de IAEA graag op inspectie gaat bij de kerncentrale in Zaporizja. Oekraïne wil hier tot nu toe niet aan, omdat zo'n missie de Russische aanwezigheid bij de centrale zou legitimeren. Vlak na de inval in Oekraïne kreeg Rusland de centrale in handen.

Nieuws

menu