AstraZeneca onderbreekt proeven met eventueel coronavaccin

AstraZeneca onderbreekt proeven met eventueel coronavaccin ANP

De Britse farmaceut AstraZeneca en de Universiteit van Oxford onderbreekt de vergevorderde proeven met een mogelijk coronavaccin om veiligheidsredenen, meldt de gezondheidsnieuwswebsite Stat News. Het kandidaat-vaccin heeft mogelijk ongewenste bijeffecten veroorzaakt bij een proefpersoon. De Europese Commissie en Nederland hebben een deal met AstraZeneca gesloten voor het vaccin dat de farmaceut met de Universiteit van Oxford ontwikkelt.

"Standaard beoordelingsprocedures hebben aanleiding gegeven tot een onderbreking van de vaccinaties om de veiligheidsdata te beoordelen", zegt een woordvoerder van AstraZeneca in een verklaring. Volgens hem gaat het om een routinebesluit.

Een ingewijde zegt dat de proeven zijn stilgelegd vanwege "grote mate van voorzichtigheid". Een tweede ingewijde, die niet met naam en toenaam genoemd wil worden, stelt dat de bevinding die tot de onderbreking heeft geleid, invloed heeft op de proeven door AstraZeneca die nog moeten plaatsvinden en die van andere farmaceuten die vaccinproeven uitvoeren.

De proeven, die in de derde fase zijn, worden momenteel uitgevoerd in de Verenigde Staten. De proef waarbij de ongewenste bijeffecten zouden zijn opgetreden vond plaats in het Verenigd Koninkrijk.

Nieuws

Meest gelezen