Armenië en Azerbeidzjan opgeroepen geweld te stoppen

Armenië en Azerbeidzjan opgeroepen geweld te stoppen ANP

Armenië en Azerbeidzjan krijgen uit allerlei hoofdsteden de oproep de wapens neer te leggen en de vijandelijkheden te staken. De kemphanen op de Kaukasus beschuldigen elkaar ervan te zijn begonnen met beschietingen in de betwiste regio Nagorno-Karabach.

EU-president Charles Michel is erg bezorgd. "De militaire actie moet dringend stoppen om verdere escalatie te voorkomen", twittert de raadsvoorzitter. Hij roept beide partijen op onmiddellijk en zonder voorwaarden terug te keren naar de onderhandelingstafel.

De Franse regering deed een soortgelijke oproep, kort nadat Armenië en Nagorno-Karabach alle mannelijke inwoners hadden gemobiliseerd. Frankrijk is samen met de VS en Rusland medevoorzitter van de zogeheten Minsk-groep, die bemiddelt tussen het christelijke Armenië en het islamitische Azerbeidzjan.

Rusland, traditioneel op de hand van Jerevan, riep op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren en het begin van besprekingen om de situatie te stabiliseren.

Ankara waarschuwde Armenië direct te stoppen met "provocerende" vijandelijkheden die "de regio in vlam zullen zetten". De Turkse minister van Defensie Hulusi Akar zei Azerbeidzjan met "alle middelen" bij te staan.

Het Azerbeidzjaanse leger zei zondag dat algehele mobilisatie niet nodig is omdat de strijdkrachten al volop bemand zouden zijn.

Nieuws

menu