Amerikaanse aanklager bindt strijd aan met vuurwapenorganisatie

Amerikaanse aanklager bindt strijd aan met vuurwapenorganisatie ANP

Een Amerikaanse aanklager bindt de strijd aan met de organisatie die een groot verdediger is van wapenbezit voor Amerikaanse burgers, de politiek invloedrijke National Rifle Association (NRA). De kwestie is financieel wanbeheer.

De aanklager van de staat New York, Letitia James, streeft naar een ontbinding van de NRA, de grootste en machtigste wapenlobby in de Verenigde Staten. Leiders van de roemruchte organisatie sluisden miljoenen dollars weg voor persoonlijk gebruik en om voormalige medewerkers te laten zwijgen of loyaal te laten zijn, aldus James.

NRA-leiders betaalden met geld uit de kas familiereizen naar de Bahama's, privévliegtuigen en dure maaltijden. In drie jaar werd er 64 miljoen dollar doorheen gejaagd. De organisatie had een overschot maar kampt nu met een tekort.

De aanklager is van de Democratische partij, de rivaal van de Republikeinen van president Trump. Waarnemers voorzien een bitter gevecht. De NRA wordt door conservatieven vereerd als een voorvechter van het Amerikaanse grondwettelijke recht om wapens te houden en te dragen. De tegenstanders zien de NRA als symbool van ongebreideld wapengeweld, waardoor elk jaar talloze slachtoffers vallen.

Nieuws

menu