Amerika schiet Chinese 'spionageballon' uit de lucht. Ballon zou surveillanceapparatuur bevatten

De Verenigde Staten hebben de Chinese vermeende spionageballon die boven het land vliegt neergehaald. Dat melden Amerikaanse media. Teams zijn onderweg om de brokstukken veilig te stellen.

De Amerikaanse luchtvaartdienst FAA had uit voorzorg al drie vliegvelden aan de oostkust gesloten „ter ondersteuning van een actie van het ministerie van Defensie voor de nationale veiligheid.”

Volgens twee anonieme overheidsbronnen die persbureau AP sprak, had Biden groen licht gegeven om de ballon neer te halen zodra die boven de Atlantische Oceaan vliegt. De overblijfselen van de ballon kunnen dan uit zee worden gehaald. Na de ontdekking afgelopen week is al overwogen de ballon ter grootte van drie bussen neer te schieten, maar Biden volgde een advies om dat niet te doen. Brokstukken zouden op de grond schade kunnen aanrichten.

Tekst gaat verder onder de tweets.

Overmacht

De VS zien de vermeende spionageballon die zich inmiddels boven North-Carolina bevindt als een schending van het Amerikaanse luchtruim. China betreurt het incident en zegt dat de ballon door overmacht uit koers is geraakt. Het luchtschip, zoals Beijing het noemt, zou vooral voor meteorologische doeleinden zijn bedoeld, maar volgens Washington bevat de ballon allerlei surveillanceapparatuur.

Minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft wel zijn geplande bezoek aan China uitgesteld, omdat de kwestie de dialoog tussen de twee wereldmachten te veel zou bepalen. China zegt zich strikt aan de internationale regels te hebben gehouden. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi heeft in een telefoongesprek met Blinken besproken „hoe je kalm en professioneel met onbedoelde incidenten om kunt gaan.”