Uitvaart Queen Elizabeth. Dit staat vanmiddag en vanavond op het programma

Al vroeg druk in centrum van Londen ANP

Rondom Westminster Abbey, waar om 11.00 uur (lokale tijd) de staatsbegrafenis van koningin Elizabeth begon, hadden verschillende mensen de nacht doorgebracht in tentjes of in slaapzakken op het voetpad.

Het lichaam van de vorstin lag sinds woensdag in Westminster Hall, een historische zaal in het parlementsgebouw in Londen. Belangstellenden konden sindsdien dag en nacht langs de kist lopen om hun laatste eer te bewijzen. Dat was nog tot maandag 06.30 uur lokale tijd mogelijk.

Westminster Abbey

Om 10.44 (lokale tijd) werd de kist met daarop de koninklijke standaard, kroon, rijksappel en scepter naar Westminster Abbey gebracht. Achter de kist, die op een onderstel van een kanon lag, liepen koning Charles en andere leden van het koningshuis. De staatsbegrafenis begon om 11.00 uur in de Londense kerk, waar plek is voor tot wel 2200 gasten.

Op de gastenlijst staan onder anderen de Amerikaanse president Joe Biden, de Franse president Emmanuel Macron, de Australische premier Anthony Albanese en de Canadese premier Justin Trudeau. Ook leden van Europese koninklijke families en de Japanse keizerlijke familie zijn erbij, onder wie koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix en het Zweedse koningspaar koning Carl-Gustaf en koningin Silvia.

Tegen het einde van de dienst, rond 11.55 uur, volgden 2 minuten stilte in heel het Verenigd Koninkrijk en de Gemenebest-landen en daaropvolgend het volkslied. Daarna was er een processie met de koninklijke familie naar Wellington Arch, een triomfboog op de hoek van Hyde Park. De volwassen mannen en prinses Anne liepen achter de kist, in auto’s volgden de echtgenotes. De oudste twee kinderen van kroonprins William reden met hun moeder Catherine mee in de auto. De kist wordt vanaf deze locatie met een lijkwagen naar Windsor gereden.

Grafkelder

In de St. George’s Chapel op Windsor Castle begint om 16.00 uur een dienst voor onder anderen familie en (voormalig) personeel van het koningshuis. De kist wordt daar in de koninklijke grafkelder gezet en om 19.30 uur tijdens een privéceremonie met die van haar vorig jaar overleden echtgenoot Philip verplaatst naar The King George VI Memorial Chapel. Daar liggen nu alleen nog de ouders en de jongere zus van Elizabeth.

De uitvaart wordt op grote schermen in diverse steden getoond. In de kathedralen van Manchester en Norwich is een livestream van de dienst te zien. Ook in Leeds, Newcastle, Edinburgh in Schotland en de Noord-Ierse plaats Coleraine is de uitvaart op een groot scherm te volgen. Britten kunnen de dienst ook op televisie volgen. Onder meer de BBC en ITV doen live verslag. Nederlandse televisiekijkers kunnen meekijken via NPO 1 en RTL Z.

Nieuws

menu