Al duizenden betogers bij Brandenburger Tor voor coronaprotest

Al duizenden betogers bij Brandenburger Tor voor coronaprotest ANP

Al enkele duizenden mensen hebben zich volgens plaatselijke media bij de Berlijnse Brandenburger Tor verzameld om te betogen tegen de coronamaatregelen in de bondsrepubliek. Het moet de voorhoede worden van een grote protestmars tegen de ingrijpende coronamaatregelen die in Duitsland door de overheden worden genomen. Het is weer een initiatief van de in Stuttgart opgerichte actiegroep Querdenken 711 (Dwarsdenken 711). Die organiseert via internet in heel Duitsland betogingen tegen de maatregelen die de groep als strijdig met de grondwet bestempelt.

Berlijn verbood afgelopen week de betoging, maar is teruggefloten door rechters. Querdenken heeft laten weten dat er zeker 22.000 mensen zich hebben aangemeld voor de mars, die van de Brandenburger Tor in westelijke richting door het park 'Grosser Tiergarten' moet gaan. Er zijn ook rechtsextremisten present van wie er een aantal met de oude vlag van het keizerrijk zwaaien (zwart-wit-rood). Sommige betogers roepen "wij zijn het volk" naar agenten die vooralsnog de toegang tot het park blokkeren.

De politie vreest dat er later ongeregeldheden uitbreken. Op internet hebben extremisten opgeroepen tot een 'Sturm auf Berlin' waarbij geweld niet zou worden geschuwd. Er zijn 3000 politieagenten ingezet.

Veel Duitsers beschouwen de ingrijpende en in deelstaten verschillende maatregelen als strijdig met de grondrechten. Ze zijn in hun ogen ook buiten proporties, omdat ze enorme economische schade aanrichten die erger is dan de kwaal, het nieuwe coronavirus. Duitsland telt ruim 83 miljoen inwoners. Momenteel hebben bijna 16.000 mensen het uit China afkomstige virus onder de leden en 245 van hen zijn in kritieke toestand.

Nieuws

menu