Al bijna vijftig miljoen stemmen uitgebracht in VS

Al bijna vijftig miljoen stemmen uitgebracht in VS ANP

Al bijna vijftig miljoen Amerikanen hebben van de mogelijkheid gebruikgemaakt vooraf hun stem uit te brengen in de komende verkiezingen. President Trump doet dat zaterdag in Florida waar hij zelf zijn stem uitbrengt. Dat kan in Florida en meer dan vier miljoen mensen hebben dat al gedaan. Aan een universiteit in die staat (University of Florida) worden verkiezingsstatistieken al heel lang minutieus bijgehouden en de teller staat op 49,3 miljoen. En dat was voor het debat van donderdag tussen de kemphanen Donald Trump en Joe Biden

Voor de verkiezingen op 3 november komen 257 miljoen Amerikanen ouder dan 18 jaar in aanmerking als stemgerechtigde. Maar er zijn ook mensen die als gevolg van regels, die per staat verschillen, geen stemrecht hebben, bijvoorbeeld als gevolg van een strafrechtelijke veroordeling. Dus bijna 240 miljoen mensen kunnen stemmen, ook Amerikanen die in het buitenland wonen.

De afdeling U.S. Elections Project van de universiteit schat dat maar liefst 85 miljoen kiezers hun stem al uitgebracht zullen hebben voor 3 november aanbreekt. Dat is volgens de inschatting van de waarnemers meer dan de helft. Elections Project verwacht 150 miljoen stemmen. Dat zou dan een opkomst worden van meer dan 62 procent. Als deze schatting blijkt te kloppen, stevent de verkiezing van dit jaar op een recordopkomst af in de recente geschiedenis.

Het staat op 61,65 procent voor de presidentsverkiezingen van 4 november 2008 tussen de Democraat Barack Obama en de Republikein John McCain. Op de tweede plaats staan de presidentsverkiezingen van 2016 (Donald Trump v Hillary Clinton) en 2004 (George Bush v John Kerry) met 60,1 procent. In de recente geschiedenis was 1996 een dieptepunt voor de opkomst bij presidentsverkiezingen. Voor de keuze tussen Democraat Bill Clinton en de Republikein Bob Dole (en de onafhankelijke Ross Perot) kwam slechts de helft (51,7 procent) van de kiezers op. Verder terug in de geschiedenis was 1908 een recordjaar met 65,7 procent opkomst in de strijd tussen de Republikeinse William Howard Taft en de Democraat William Jennings Bryan.

Nieuws

menu