Aanklacht voor extremisme tegen oppositie Wit-Rusland

Aanklacht voor extremisme tegen oppositie Wit-Rusland ANP

Justitie in Wit-Rusland begint een strafzaak tegen oppositieleider Svetlana Tichanovskaja en andere leden van de oppositie tegen president Aleksandr Loekasjenko. Ze worden beschuldigd van het oprichten van een extremistische organisatie, meldt het Openbaar Ministerie in Wit-Rusland maandag. Ook zou de coördinatieraad, die leiding geeft aan de oppositie, op "ongrondwettelijke wijze" de staatsmacht willen grijpen.

Justitie begint ook een strafzaak tegen oppositieleden die betrokken zijn bij "financiering van de activiteiten van een extremistische groepering". Mensen die de oppositie steunen worden gewaarschuwd dat ze justitie achter zich aan kunnen krijgen.

Kort na de presidentsverkiezingen in augustus week Tichanovskaja uit naar het buitenland. Volgens de officiële uitslag won Loekasjenko die verkiezingen, maar de oppositie vindt dat Tichanovskaja de echte winnaar was. Al maandenlang gaan demonstranten wekelijks de straat op om het aftreden van de president te eisen. Duizenden demonstranten werden sinds augustus al opgepakt.

Nieuws

menu