Aangifte AfD tegen Merkel om politieke crisis Thüringen

Aangifte AfD tegen Merkel om politieke crisis Thüringen ANP

De Duitse politieke partij Alternative für Deutschland (AfD) heeft aangifte gedaan tegen de bondskanselier Angela Merkel aan wegens machtsmisbruik. De rechtspopulistische partij verwijt Merkel dat ze zich als bondskanselier er negatief over heeft uitgelaten dat de premier van de deelstaat Thüringen is verkozen met steun van haar partij CDU en de AfD.

"Ik doe aangifte tegen Merkel vanwege haar dwang om de premier te laten opstappen", schrijft Björn Höcke, de AfD-fractieleider in de deelstaat, op Twitter. Merkel liet tijdens een bezoek aan Afrika weten dat ze het niet eens was met de samenwerking met AfD.

"Mevrouw Merkel heeft geen relevante functie meer binnen het CDU en was in Zuid-Afrika op bezoek als Duitse regeringschef en niet als CDU-lid", aldus AfD-partijleider Jörg Meuthen. "Het is helder dat haar uitspraken een geval van ambtsmisbruik zijn en de gelijkheid tussen partijen schaden."

De Thüringse premier Thomas Kemmerich (FDP) ruimde kort na zijn aantreden alweer het veld, vanwege de ophef die de steun van de partij AfD teweeg bracht. Binnen de gevestigde partijen wordt het als een taboe gezien om samen te werken met die partij.

Nieuws

menu