Voormalig secretaresse (97) nazikamp Stutthof krijgt voorwaardelijke celstraf vanwege medeplichtigheid aan moord

Ter illustratie: De ’poort des doods’ van concentratiekamp Stutthof. Foto: AFP

De 97-jarige Irmgard Furchner heeft twee jaar voorwaardelijke celstraf gekregen omdat ze tijdens de Tweede Wereldoorlog als secretaresse werkte voor een Duits concentratiekamp.

De rechter heeft haar veroordeeld voor medeplichtigheid aan de moord op meer dan 10.000 gevangenen in nazikamp Stutthof.

Furchner is de eerste vrouw in tientallen jaren die in Duitsland terechtstond voor misdaden begaan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze was van juni 1943 tot april 1945 de secretaresse van Stutthof, in de buurt van de Poolse stad Gdansk (het toenmalige Danzig).

Gevlucht uit bejaardenhuis

Furchner was 18 jaar toen ze met die baan begon en daarom is de inmiddels hoogbejaarde vrouw veroordeeld als jongvolwassene. Vlak voor het begin van haar proces vluchtte ze uit haar bejaardenhuis in de buurt van Hamburg. Ze bleef een paar uur uit handen van de politie, maar werd uiteindelijk toch opgepakt.

Spijt

Ze werd dinsdag in een rolstoel de rechtszaal ingereden om haar vonnis te horen. Tijdens een eerdere zitting zei ze spijt te hebben over „wat er is gebeurd” en te betreuren „dat ik toen in Stutthof was.”

Haar advocaten vonden dat ze vrijspraak verdiend had, omdat niet kan worden bewezen dat ze als secretaresse op de hoogte was van de misdaden die in het kamp zijn gepleegd.

In het concentratiekamp Stutthof zijn tijdens de oorlog 65.000 mensen omgekomen door verhongering, ziekte of de gaskamer.

Nieuws

menu