'300 journalisten opgepakt in Wit-Rusland sinds verkiezingen'

'300 journalisten opgepakt in Wit-Rusland sinds verkiezingen' ANP

Bijna 300 journalisten zijn opgepakt in Wit-Rusland sinds daar massale anti-regeringsprotesten uitbraken na de verkiezingen in augustus, meldt persvrijheidsorganisatie Reporters Without Borders (RSF). President Aleksandr Loekasjenko, die Wit-Rusland al 26 jaar met harde hand regeert, bleef aan de macht door met de verkiezingsuitslag te sjoemelen en de daaropvolgende protesten neer te laten slaan.

In deze maand zijn in Wit-Rusland tot dusver zo'n 85 journalisten opgepakt, stelde RSF woensdag op basis van cijfers van de Wit-Russische vereniging van journalisten. Het merendeel van de journalisten die vooralsnog zijn opgepakt, is vrijgelaten nadat hun papieren waren gecontroleerd.

Zeker acht journalisten zitten momenteel in de gevangenis. Afgelopen maandag werden vijf journalisten tot celstraffen veroordeeld, meldde de non-gouvernementele organisatie. "We roepen de autoriteiten op om de gevangen journalisten onmiddellijk vrij te laten", zei RSF-directeur Christian Mihr.

Dinsdag oordeelde een rechtbank in Minsk dat het populaire kanaal Nexta op berichtenplatform Telegram moet worden geblokkeerd omdat het extremistisch materiaal zou verspreiden. Nexta heeft rond de twee miljoen volgers en is een belangrijk platform voor de oppositie om informatie en video's over de anti-regeringsprotesten te verspreiden.

Nieuws

menu