100 miljoen dollar donaties aan Democraten na dood Ginsburg

100 miljoen dollar donaties aan Democraten na dood Ginsburg

100 miljoen dollar donaties aan Democraten na dood Ginsburg ANP

De Amerikaanse Democratische Partij heeft sinds het overlijden van opperrechter Ruth Bader Ginsburg vrijdagavond bijna 100 miljoen dollar (84 miljoen euro) aan campagnedonaties ontvangen. Dat meldt ActBlue, een inzamelplatform voor de Democraten.

Alleen zaterdag al kwam bijna 71 miljoen dollar binnen. Een dagrecord in de geschiedenis van de Amerikaanse verkiezingen. Donoren kunnen bij hun gift aangeven hoeveel ze aan welke Democraat willen geven. Naast presidentskandidaat Joe Biden staan ook honderden landelijke, regionale en plaatselijke kandidaten op het stemformulier op 3 november.

"Na het overlijden van rechter Ginsburg, is het inspirerend om mensen actie te zien ondernemen om haar erfenis te eren," zegt Erin Hill, directrice van ActBlue.

Belang

Door de dood van Ginsberg is het belang van een Democratische meerderheid in de Senaat nog groter geworden. Daar worden de rechters van het Hooggerechtshof benoemd. Op dit moment hebben de Republikeinen een meerderheid van 53 tegen 47 stemmen, maar in de peilingen staan zeker vijf Republikeinse zetels onder druk. Er staan in november in totaal 35 senaatszetels op het spel.

De Republikeinen zeggen dat ook zij zaterdag een recordhoeveelheid geld hebben ingezameld, maar ze noemden geen bedragen.