Zonder mondkapje in trein of bus gaat 95 euro boete kosten

De Jonge: via landelijk nummer voor coronatest direct naar GGD ANP

Reizigers in het openbaar vervoer die na 1 juni geen mondkapje dragen, kunnen een boete van 95 euro krijgen. Vanaf die dag is het reizen met een mondkapje verplicht in trein, bus en tram, maakte premier Mark Rutte bekend.

Het openbaar vervoer rijdt volgende maand weer met een normale dienstregeling, maar nog wel met 40 procent van de capaciteit. Het is dan nog steeds belangrijk volgens de minister-president dat mensen alleen het ov nemen als dat noodzakelijk is.

Lees ook | Openbaar vervoer tevreden met regels reizigers en medewerkers

De Jonge: via landelijk nummer voor coronatest direct naar GGD

Wanneer straks iedereen met coronaklachten zich kan laten testen, kan dit direct bij de lokale GGD. De persoon met klachten hoeft niet meer langs de huisarts. Aanmelding gebeurt via een landelijk telefoonnummer, kondigde zorgminister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) aan. Volgende maand moet er genoeg testcapaciteit zijn om dit te regelen.

Mensen die nu al getest kunnen worden als ze klachten hebben, zoals zorgmedewerkers, hoeven ook niet meer eerst 24 uur te wachten, maar kunnen dat direct laten doen.

Verpleeghuizen

Vanaf 25 mei mogen meer verpleeghuizen weer bezoek ontvangen. Iedereen die ”er klaar voor is en voorbereid is”, kan de deuren beperkt openzetten voor bezoek, zegt 'coronaminister' De Jonge. Alleen als er geen besmetting is in het verpleeghuis, mag elke bewoner één bezoeker ontvangen. Uiterlijk 15 juni moeten alle instellingen weer ”een vorm van” bezoek kunnen ontvangen.

Nieuws

menu