Ziekenhuispersoneel kreeg minder vaak corona na griepprik

Ziekenhuispersoneel kreeg minder vaak corona na griepprik ANP

De griepprik beperkt mogelijk het risico op infectie met het coronavirus. Onderzoekers van het Radboudumc in Nijmegen hebben hier op twee manieren indirect bewijs voor gevonden. Ze becijferen dat personeelsleden van het academische ziekenhuis die zich vorig jaar lieten vaccineren tegen het griepvirus, minder vaak SARS-CoV-2 opliepen dan collega's die de griepprik niet haalden. Daarnaast hebben ze met laboratoriumonderzoek laten zien dat het griepvaccin in cellen van gezonde mensen de immuunreactie verbetert.

Die "getrainde immuniteitsreactie" kan in deze tijd gunstige neveneffecten hebben. "Naast bescherming tegen griep zou het vaccin gunstige effecten kunnen hebben tegen het nieuwe coronavirus", concludeert hoogleraar experimentele geneeskunde Mihai Netea.

Het onderzoek heeft nog geen zogeheten peer review gekregen van onafhankelijke vakgenoten en is nog niet gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift. Omdat de onderzoekers hun resultaten belangrijk vinden, hebben ze die nu alvast gepubliceerd op de medische website MedRxiv.

Nieuws

menu