Zeventien verdachten aangehouden in verband met cocaïnewasserij in manege Nijeveen: 'Grootste cocaïnewasserij ooit in Nederland'

Foto: YouTube: Politie/Landelijke Eenheid

In Nijeveen is afgelopen vrijdag de grootste cocaïnewasserij ooit in Nederland aangetroffen. De Landelijke Eenheid van de politie viel met groot geschut een paardenmanege aan de Nijeveense Bovenboer binnen. Daar werden maar liefst 16 verdachten aangehouden.

Dat meldt de politie dinsdagochtend.

Eén van de aangehouden verdachten is de 64-jarige eigenaar van de manege. In een drugslab dat zich in de manege bevond, werden tienduizenden liters chemicaliën en zo’n 100 kilo cocaïnebase aangetroffen, waar de zware drugs uiteindelijk van wordt geproduceerd.

Lees ook | Zo zag de cocaïnewasserij in Nijeveen eruit: verdachten leken te slapen tussen de productie

De politie spreekt over de grootste cocaïnewasserij ooit in Nederland. Het onderzoek breidde zich ook uit naar Apeldoorn, waar ook één verdachte werd aangehouden.

In totaal gaat om drie verdachten met de Nederlandse nationaliteit, één met de Turkse nationaliteit en dertien Colombianen. Zij zullen de komende dagen worden voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Dagelijkse productie van 6 miljoen euro straatwaarde per dag

In totaal nam het in leeghalen van de manege drie dagen in beslag. ‘Gezien het aantal mensen dat er werkte, de installatie(s), de grootte, de inrichting en de apparatuur, schatten we de productiecapaciteit op 150 tot 200 kilogram cocaïne per dag’, schrijft hoofdinspecteur André van Rijn. ‘Dit aantal kilo’s staat gelijk aan een straatwaarde van tussen de 4,5 en 6 miljoen euro (onversneden).’

Afgelopen vrijdag trok de politie met grof geschut naar het Drentse dorp. Zwaarbewapende agenten surveilleerden de boerderij en ook een zogeheten bearcat werd ingezet. Die wordt alleen bij uitzonderlijke en gevaarlijke situaties ingezet, zoals incidenten waarbij er sprake is van terreurdreiging. Tijdens de inval scande een politiehelikopter de omgeving.

92-jarige moeder

De eigenaar van het pand woonde samen met zijn 92-jarige moeder in de naastgelegen woning. Of zij is aangehouden, is nog onduidelijk.

Volgens de Kamer van Koophandel bestaat het bedrijf van de paardenfokker sinds 2001 en zijn er meerdere inschrijvingen geweest. Door omstandigheden is het bedrijf eerder dit jaar opnieuw ingeschreven onder dezelfde naam. Dat zou te maken hebben met een scheiding.

Nieuws

menu