Zeven jaar lang alles gegeven, maar waarvoor? Susan Top breekt tijdens verhoor over gaswinning in Groningen. 'Ik voelde me een wegloper'

Susan Top (50) brak tijdens haar verhoor bij de parlementaire enquête over de gaswinning in Groningen. Dit is haar verhaal.

Susan Top werd maandag verhoord tijdens de parlementaire enquête over de gaswinning in Groningen.

Susan Top werd maandag verhoord tijdens de parlementaire enquête over de gaswinning in Groningen. Foto: Peter Wassing

Ze weet niet wat haar overkomt. Sinds haar verhoor op de eerste dag van de parlementaire enquête wordt Susan Top, van 2014 tot 2021 secretaris van het Groninger Gasberaad, overstelpt met steunbetuigingen.

,,Ik ben gewend dat mensen me meewarig aankijken als ik mijn verhaal doe. En dat alles wat ik zeg me niet in dank wordt afgenomen. Dit was een compleet nieuwe ervaring. Ik kreeg zoveel bijval. Dat doet me heel veel. Het is fijn, maar ook beangstigend. Want het betekent dat er écht iets moet veranderen. De mensen in het aardbevingsgebied help je er niet meer mee. Al is het misschien wel goed voor hun rouwverwerking.”

Hoe ver ben jij in je verwerking?

,,Het verhoor heeft wel geholpen, maar ik ben er nog lang niet. Maandag besefte ik weer dat ik er echt nog niet klaar mee ben. Het doet me nog steeds heel veel. Het zal wel minder worden, maar het blijft altijd bij mij.”

Je brak tijdens het verhoor.

,,Ja.”

Verraste dat je?

,,Ja. Omdat het me niet vaak gebeurt. Zeker niet in openbare setting. Maar het ging over mijn afscheidsweek. Die is heel emotioneel geweest. De herinneringen overvielen me.”

Wat kwam naar boven?