Zes blokkeerfriezen stappen naar Hoge Raad

FOTO ANP

Zes blokkeerfriezen stappen naar de Hoge Raad om hun veroordeling in cassatie aan te vechten. Dat heeft hun advocaat dinsdag bekendgemaakt. Onder hen is ook Jenny Douwes, het boegbeeld van de actie tegen de demonstranten tegen Zwarte Piet. Douwes en de haren werden op 31 oktober in hoger beroep veroordeeld tot een taakstraf van 90 uur.

De actievoerders blokkeerden op 18 november 2017 de A7, zodat bussen met demonstranten tegen Zwarte Piet niet naar Dokkum konden voor de nationale sinterklaasintocht aldaar. Het hof stelde dat alle verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan het versperren van de snelweg, het verhinderen van een geoorloofde betoging en het uitoefenen van dwang. Bij Douwes geldt de veroordeling ook opruiing en uitlokking tot het plegen van strafbare feiten.

In de zaak zal de Hoge Raad onder meer worden gevraagd of het hof niet had moeten vaststellen dat het Openbaar Ministerie met twee maten heeft gemeten. Douwes is wel vervolgd voor een oproep tot actie op Facebook, degene met wie zij dat samen deed niet.

De verwachting is dat de Hoge Raad op zijn vroegst pas over een jaar uitspraak doet.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland