Zeker honderd euro boete voor wie tóch vuurwerk afsteekt tijdens oud & nieuw

. ANP

Wie tijdens de jaarwisseling toch vuurwerk afsteekt, riskeert een boete van zeker honderd euro. Het kabinet kondigt aan streng te handhaven op het vuurwerkverbod dat tijdens oud & nieuw geldt.

Niet alleen de verkoop en het gebruik, maar ook bezit van vuurwerk wordt strafbaar dit jaar. Er zal streng worden gehandhaafd met boetes, zegt minister Grapperhaus. Volgens de politie is de handhaving beter te doen als er een totaalverbod is, aldus Grapperhaus. ,,Dan is het duidelijker.”

Mensen die betrapt worden op het verkopen van vuurwerk zullen harder worden aangepakt dan gebruikers. ,,Dat is gewoon illegale handel”, benadrukt de minister. ,,Ga nou niet de flinke wijsneus uithangen door die spullen toch te verkopen. Dan krijg je echt een strafrechtelijke douw.”

Verstandig

Hij hoopt overigens dat het niet op handhaven zal aankomen. ,,Doe nou alsjeblieft verstandig mensen, leef dat verbod na”, zegt de bewindsman. Ook langs de grens met Duitsland en België zal worden gecontroleerd op vuurwerksmokkel. ,,De politie gaat zich net als voorgaande jaren zich daar erg op richten.”

Klein kindervuurwerk dat het hele jaar door verkocht mag worden, zoals sterretjes, knalerwtjes en trektouwtjes, valt niet onder het tijdelijke vuurwerkverbod.

Nieuws

menu