'Zeer teleurgesteld' UMCG accepteert sluiting kinderhartchirurgie niet. Oproep aan Tweede Kamer: 'Roep minister Ernst Kuipers snel ter verantwoording'

Minister Ernst Kuipers. Foto: ANP

Het UMCG legt zich niet neer bij het besluit van minister Ernst Kuipers om de kinderhartchirurgie in het UMC Groningen te sluiten. Kuipers geeft volgens het UMCG geen argumenten om voor zorgconcentratie in Utrecht en Rotterdam te kiezen, terwijl de kwaliteit in Groningen uitstekend is.

Bestuursvoorzitter Ate van der Zee noemt de brief van Kuipers aan de Tweede Kamer 'uitermate teleurstellend'. ,,Wij accepteren niet dat deze zorg uit het Noorden verdwijnt en dat zou de Tweede Kamer ook niet moeten accepteren", aldus Van der Zee.

Kuipers houdt vast aan het plan van zijn voorganger Hugo de Jonge om de kinderhartchirurgie in het Universitair Medisch Centrum Utrecht en het ErasmusMC in Rotterdam te concentreren. Door het plan verdwijnt de kinderhartchirurgie uit de academische ziekenhuizen in Groningen. Amsterdam en Leiden.

In de brief aan de Kamer gaat Kuipers onder meer in op het belang van concentratie van zorg. ,,Maar de brief beantwoordt niet de vragen die door ons, door onze patiënten en door vele anderen gesteld zijn", stelt Van der Zee.

'Gigantische impact van besluit'

Hij vervolgt: ,,Ook maakt de brief nog steeds niet duidelijk waarom na de eerdere concentratie van complexe kinderoncologische zorg in Utrecht de complexe kinderhartzorg opnieuw in Utrecht en nu ook Rotterdam wordt geconcentreerd. De minister gaat hiermee voorbij aan de kwaliteit en capaciteit van de overige regio's in Nederland om dit soort hoogcomplexe zorg voor kinderen te bieden. Ook gaat de brief opnieuw niet in op de impact van dit besluit op de kwaliteit van de geneeskundige zorg voor kinderen in het Noorden in het algemeen, terwijl die gigantisch is.’

Van der Zee roept politici op om Kuipers in de Tweede Kamer aan de tand te voelen. ,,Er zijn al meerdere Tweede Kamerleden bij ons op bezoek geweest. Wij hebben hen en andere Kamerleden laten zien wat de gevolgen zouden zijn als ons Centrum voor Congenitale Hartafwijkingen zou verdwijnen. Net als wij hebben zij vele vragen die met deze brief niet beantwoord zijn. We hopen dat zij de minister hierover snel ter verantwoording roepen."

 

Nieuws

menu