Wintertijd: dankzij deze man uit Londen gaat de klok een uur terug

Wintertijd en einde vakantie: langere files ANP

Het is onderwerp van hevige discussie, maar dit weekend gebeurt het toch echt weer: de klok gaat een uurtje terug. Hoe we ooit in die zomer - en wintertijd verzeild zijn geraakt? Dankzij een aannemer uit Londen, om precies te zijn.

De Europese Commissie wil het heen en weer zetten van de klok het liefste afschaffen. Nederland beraadt zich nog op een standpunt - lidstaten mogen zelf beslissen wat ze willen. Meteorologen van Weeronline namen onlangs stelling met een heel andere optie: het verzetten van de klok met een halfuur. Zo hebben we wel profijt van de zomer- en wintertijd, maar heeft ons bioritme er niet al te veel onder te leiden.

Lees ook | Europa zet de klok achteruit

Nu vallen de effecten van de wintertijd nog mee, Nederland kan een uurtje langer slapen. Het is de zomertijd, die zorgt voor dat katerige gevoel dat soms weken kan aanhouden. Een Zweedse wetenschapper turfde in de nadagen meer hartinfarcten, een Amerikaanse collega zag meer verkeersongelukken.

‘The Waste of Daylight’

En dat allemaal omdat één man in 1907 het idee lanceerde de klok te gaan verzetten. William Willett kan worden gezien als de belangrijkste lobbyist voor het gehannes met tijden. In zijn brochure ‘The Waste of Daylight’ rept hij over energiebesparing en lange zomeravonden, die in het vooruitschiet liggen.

De aannemer uit Londen pleit er wel voor veel vaker van tijd te veranderen dan nu het geval is. Hij financiert de lancering van zijn idee zelf, alleen om te zien hoe het wordt weggehoond. Willett sterft in 1915. De griep heeft hem geveld, vlak voordat zijn voorstel navolging vindt.

Comeback kid

Een jaar later wordt in Nederland, net als op veel andere plekken, toch nog zomer- en wintertijd ingevoerd en wel precies om de redenen die Willett aanvoerde. Om vervolgens overigens ook weer te verdwijnen, met de bezetting van de Duitsers na de Tweede Wereldoorlog.

Toch blijkt het idee van Willett een ‘comeback kid’. In 1977, als Nederland vanwege de oliecrisis energie wil besparen, is die zomertijd er weer. De geschiedenis leert: zelfs als we straks de klok niet meer hoeven verzetten, kan het over een tijdje zomaar weer zo ver zijn.

Lees ook | Dossier Klok verzetten

Nieuws

Meest gelezen