Winkeliers vertrouwen erop dat consumenten mondkapjes gaan dragen

Winkeliers vertrouwen erop dat consumenten mondkapjes gaan dragen. FOTO ANP

De winkelbranche is blij met het dringende advies van het kabinet om in heel Nederland mondkapjes te dragen in openbare binnenruimtes zoals winkels. Dat zegt Jan Meerman, directeur van InRetail, de branchevereniging van winkeliers.

De winkelbranche liet dinsdag nog weten graag een echte mondkapjesplicht te willen in plaats van slechts een advies in drie grote steden, maar kan toch leven met de stap van het kabinet om het advies uit te breiden naar het gehele land.

,,Ik heb altijd geroepen dat er duidelijkheid en uniformiteit moet komen, daarom ben ik blij met deze stap. Wij zijn als winkeliers absoluut niet van de handhaving, dat mag je ook niet van een ondernemer verwachten, maar ik vertrouw erop dat de consument door dit dringende advies van de overheid een mondkapje gaat dragen. In ieder geval het overgrote gedeelte van de mensen‘’, aldus Meerman.

Agent

Meerman benadrukt dat een ondernemer geen agent is. ,,We zijn ondernemers, als een klant zich meldt, dan is hij altijd welkom. Wij gaan mensen niet weren, dat kun je niet van ons verwachten. We gaan mensen wel aanspreken op hun gedrag, maar zijn geen politieagenten. We willen geen discussie in de winkel.’’

Volgens Meerman is het een feit dat het water sommige winkeliers aan de lippen staat. ,,Maar wij weten als branche ook dat dit soort maatregelen nodig zijn om het virus eronder te krijgen, dit is nodig voor het land en overstijgt even het individuele belang van de ondernemer. Het gaat hier wel om de volksgezondheid en we doen dit ook om veel erger te voorkomen. Ik moet er niet aan denken dat we straks weer een lockdown krijgen, dat willen we voorkomen.’’

Nieuws

menu