Willem Holleeder in hoger beroep veroordeeld tot levenslang voor moordopdrachten

Holleeder hoort rechterlijk oordeel in hoger beroep moordzaken ANP

Het gerechtshof Amsterdam heeft Willem Holleeder (64) vrijdag in hoger beroep veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor het geven van een reeks moordopdrachten.

Het gerechtshof Amsterdam heeft Willem Holleeder (64) vrijdag in hoger beroep veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor het geven van een reeks moordopdrachten.

Het hof: „Holleeder heeft 5 moorden en een doodslag uitgelokt. Hij heeft gewetenloos beschikt over leven en dood en heeft daarmee vele partners en kinderen leed en verdriet toegebracht. Leed dat onherstelbaar is. De nabestaanden hebben lang moeten wachten op duidelijkheid over de dader. Dat maakte het moeilijk om hun verdriet een plek te geven”, zegt het hof. Holleeder heeft „verschrikkelijke keuzes” gemaakt. Soms om geld te krijgen, „soms als slotakkoord van afpersing”, zegt het hof. Met 3 slachtoffers was hij bevriend, „maar ze moesten die vriendschap met de dood bekopen.”

„U zult het niet eens zijn met het hof”, zegt de voorzitter. Holleeder: „Nee, zeker.” Holleeder staat op, neemt een slokje water en praat met een somber gezicht met zijn advocaat. „Mooie uitspraak”, zegt iemand in de zaal. Holleeder draait zich met een boze blik om en laat zijn blik over de aanwezigen glijden. Dan wordt hij afgevoerd naar het cellenblok. Zijn advocaten lopen achter hem aan.

Holleeder kan nog in cassatie bij de Hoge Raad, maar die behandelt de zaak niet meer inhoudelijk. Het gaat dan alleen om de vraag of procedures juist zijn gevolgd en wetten goed zijn toegepast.

Onderzoek

„Het onderzoek is intensief geweest en het bewijs dat het OM aandroeg is zorgvuldig bekeken”, zegt de voorzitter van het hof. „Ook is grondig gekeken naar de bewering van Holleeder dat anderen de moordopdrachten hebben gegeven.” Het arrest van het hof is meer dan 500 pagina’s dik.

Het hof heeft veel aandacht besteed aan de betrouwbaarheid van de getuigen en hun verklaringen, omdat Holleeder altijd heeft gezegd dat de getuigen zelf bepaalde belangen hebben. De verdediging van Holleeder wees erop dat de zussen Astrid en Sona financiële belangen hebben, maar ook dat ze psychische problemen hebben waardoor ze gebeurtenissen anders inkleuren. „De aarzelende manier waarop de zussen met justitie in contact traden, wijst er niet op dat ze financiële belangen hadden om in strijd met de waarheid te getuigen tegen hun broer”, zegt het hof.

Het hof gaat verder over de kroongetuigen Fred Ros en Peter la Serpe. Delen van hun verklaringen kunnen voor het bewijs worden gebruikt, zegt het hof. Evenals verklaringen van de anonieme bedreigde getuige Q5.

Ook de slecht verstaanbare gespreksopnamen tussen de zussen en Holleeder laat het hof meewegen. „Het leverde een goed beeld op van de verhouding tussen de verdachte en zijn zussen. Het valt op dat hij ze in vertrouwen nam.”

Holleeder deinsde er niet voor terug om bedreigingen te uiten, om te spreken over het plegen van moorden op mensen die met de politie spraken. „Hij zegt niet zomaar iets, maar verwijst naar wat hij echt heeft gedaan om zijn zussen te tonen waartoe hij in staat is.” De extreme manier waarop Holleeder op die opnamen tekeer ging tegen zijn zus Sonja, en het filmpje waarop hij Peter R. de Vries bedreigde, geven eenzelfde beeld als naar voren komt uit de opgenomen gesprekken, zegt het hof.

Liquidaties

Volgens het Openbaar Ministerie heeft de nu 64-jarige Holleeder achter de liquidaties gezeten van Cor van Hout en Robert ter Haak (2003), Willem Endstra (2004), Kees Houtman (2005), John Mieremet (2005) en Thomas van der Bijl (2006). De rechtbank legde Holleeder in 2019 conform de eis een levenslange gevangenisstraf op. Dat is ook de strafeis in hoger beroep.

Holleeder heeft alle beschuldigingen van de hand gewezen en samen met zijn advocaten alternatieve scenario’s aangedragen. Volgens hem zijn anderen verantwoordelijk voor de moorden. Hij ging in hoger beroep bij het gerechtshof. Dat rondde de beroepszaak afgelopen januari af, na tientallen zittingsdagen.

Het bewijs tegen Holleeder bestaat nagenoeg geheel uit verklaringen van getuigen. De meest prominente getuigen zijn de twee zussen van de verdachte, Astrid en Sonja. Zij hebben zeer belastende verklaringen afgelegd. Ook een ex-vriendin van Holleeder deed dat. Het OM noemde de beklaagde „gewetenloos, opportunistisch en berekenend.”

Het hof heeft een handvol getuigen niet kunnen horen. Zo kwam er ondanks verwoede pogingen geen verhoor tot stand met drugscrimineel Mink K., die onlangs door Libanon is uitgeleverd aan Nederland. Peter la S., kroongetuige in het grootscheepse liquidatieproces Passage, bleek lange tijd onvindbaar.

Nieuws

menu