'Wekelijks 150 incidenten rond mondkapjes in het ov'

'Wekelijks 150 incidenten rond mondkapjes in het ov' ANP

Iedere week worden er 150 incidenten rond mondkapjes geregistreerd in het openbaar vervoer. Voorzitter van Openbaar Vervoer Nederland (OV-NL) Pedro Peters zegt dat het gaat om incidenten als scheldpartijen en spugen, maar ook om ernstig geweld zoals dinsdag in Amsterdam. Een buschauffeur werd daar ernstig mishandeld door een passagier die geen mondkapje wilde dragen.

De 150 incidenten over mondkapjes worden geregistreerd door medewerkers van de ov-bedrijven. De agressie is meestal gericht tegen het personeel, maar kan ook plaatsvinden tussen reizigers onderling. Bijvoorbeeld als de ene passagier de ander aanspreekt op het niet dragen van een mondmasker.

Peters zegt dat de ov-bedrijven en de politie er momenteel al alles aan doen om zulke incidenten te voorkomen. "Maar het is onmogelijk om het overal te voorkomen", aldus de voorzitter van OV-NL. Daarvoor rijden er volgens hem te veel bussen, metro's, trams en treinen. "We kunnen niet op iedere bus een politieagent zetten."

"Het is de verantwoordelijkheid van reizigers om zich aan de regels te houden", aldus Peters. "Daar moet meer aandacht voor komen, zodat mensen zich aan de regels gaan houden."

Nieuws

menu