'Weinig gemor op middelbare scholen over mondkapje'

'Weinig gemor op middelbare scholen over mondkapje'

'Weinig gemor op middelbare scholen over mondkapje' ANP

Middelbare scholieren lijken zich goed te houden aan het dringende advies om buiten de lessen een mondkapje te dragen, zegt een woordvoerster van de VO-raad.

Het ministerie van Onderwijs besloot vorige week dat de maatregel vanaf maandag inging in het voortgezet onderwijs. "Het is nog heel vers, maar het lijkt erop dat scholen het advies overnemen. Bij scholen die dit al langer doen, dragen leerlingen gewoon een mondkapje. Er is weinig gemor over", aldus de woordvoerster van de sectororganisatie.

Leerlingen mogen het mondkapje weer afdoen zodra ze in de klas zitten. Ook tijdens praktijklessen is het gewenst dat leerlingen een mondkapje dragen als ze geen 1,5 meter afstand kunnen houden met de leraar. Dat mag niet ten koste gaan van de veiligheid, bijvoorbeeld tijdens praktijklessen waar gekookt of gelast wordt. Onderling hoeven middelbare scholieren geen afstand te houden.

Schoolbesturen mogen zelf beslissen of een mondkapje verplicht wordt op hun scholen. Dat moet altijd in overleg met de medezeggenschapsraad, waarin onder anderen ouders en personeelsleden zitten. Het advies geldt niet voor kinderen op basisscholen.