Weggebruikers opgelet: Meer omleidingen rond Ringweg in Groningen

Bouwers van de nieuwe Zuidelijke Ringweg in de bouwput van de toekomstige tunnel bij het DUO gebouw. Foto: Archief Jaspar Moulijn

Weggebruikers krijgen in Groningen vanaf vrijdag op meer plekken te maken met stremmingen en omleidingen vanwege de bouw van de nieuwe Zuidelijke Ringweg.

Speelden de voorbereidingen voor de nieuwe weg zich tot dusver letterlijk en figuurlijk voornamelijk achter de schermen af, dit najaar ondervindt het verkeer aardig wat overlast van omleidingen die voortdurend veranderen.

Drukke schakel in Ring maand dicht

Zo gaat de afslag naar het Martini Ziekenhuis vrijdag weer na een stremming weer open. Aan de andere kant van het Vrijheidsplein gaat de drukke verbindingsweg van de Westelijke naar de Zuidelijke Ringweg (tussen de rotonde bij het Apollo Hotel en het Julianaplein) voor een maand dicht.

Deze oprit is slechts een paar honderd meter lang, maar door de afsluiting moet verkeer uit Zuidhorn en noordelijke stadswijken omrijden via de noordelijke en oostelijke ringweg. Vanuit het zuiden van de stad zullen weggebruikers nu binnendoor naar de A28 of via Hoogkerk rijden.

Route langs ring naar Bornholmstraat afgesloten

De bouwer van de nieuwe ringweg, Combinatie Herepoort, zet volgende week ook een belangrijke stap voor de bouw van het nieuwe Europaplein: de Bergenweg naar het bedrijventerrein rond de Bornholmstraat (bij Century) gaat dicht. Weggebruikers moeten voortaan via de Herningweg (tegenover de Euroborg) of de Sontweg rijden.

Deze route wordt ook veel gebruikt door bezoekers van bedrijventerrein Eemspoort, verderop langs de A7. Voor hen komt er eindelijk een rechtstreekse afrit naar dat bedrijventerrein. Die sluit aan op de Kieler Bocht.

Oprit ook weg, maar daar komt een nieuwe voor in de plaats

Met de afsluiting van de route langs Century verdwijnt voorlopig ook de toerit naar de A7 Oost (richting Hoogezand). Daar komt wel een nieuwe voor terug. Verkeer van het centrum (UMCG) naar de A7 Oost kan de komende jaren de oude N7 (Europaweg) afrijden of kiezen voor de Oostelijke Ringweg.

Voor zover bekend is nog steeds niet duidelijk wie de vertraging (zeker drie jaar) en meerkosten van de nieuwe ringweg betaalt. De werkzaamheden horen bijna allemaal nog bij de voorbereidingen. Om ruimte te maken voor de bouw worden nog steeds taluds, viaducten en wegdelen gesloopt, tijdelijke wegen en nieuwe viaducten aangelegd en leidingen verplaatst.

Nieuws

menu