Wat gebeurt er in een cocaïnewasserij, zoals die in de manege in Nijeveen?

Het eindproduct: cocaïne zoals we dat kennen: in poedervorm. Foto: YouTube: Politie/Landelijke Eenheid

Een cocaïnewasserij is geen typisch drugslaboratorium. Wat gebeurt er dan op zo'n plek? In Nijeveen werd de grootste cocaïnewasserij ooit in Nederland gevonden.

Een cocaïnewasserij zoals die in Nijeveen werd aangetroffen is geen drugslab. Het verschil is dat in een lab drugs geproduceerd worden. In een wasserij gebeurt dat niet.

Lees ook | Zestien verdachten aangehouden bij inval manege Nijeveen: 'Grootste cocaïnewasserij ooit in Nederland'

Maar wat dan wel? Produceren is niet nodig, want de coke is in een wasserij al aangeleverd. Het zit dan verstopt in andere producten. Dat gebeurt zo goed dat het verweven is met die producten, waardoor smokkelen makkelijker gaat. Immers: een kist met washandjes waarin coke verweven zit valt een stuk minder op dan een kist met wit poeder.

De coke zit bijvoorbeeld verweven in kleding. Vloeibare cocaïne is dan op de kledingstukken gegoten. Het poeder is zo niet meer zichtbaar. In andere wasserijen werd coke eerder ontdekt in bijvoorbeeld shampoo, satésaus of washandjes.

Van cocaïnebase naar het bekende witte poeder

In de cocaïnewasserij is het zaak de onzichtbare coke, de 'cocaïnebase' weer uit de producten te halen. Dat gebeurt in uitgebreid proces en met allerlei chemicaliën. De producten die gebruikt worden zijn ook vaak te vinden in drugslabs: beide ruimtes lijken daarom op elkaar.

Aan het einde van het proces blijft de coke als poeder over: de vorm waarin we het kennen en zoals het uiteindelijk bij de gebruiker in de neus belandt.

De politie laat weten dat wasserij in Nijeveen was zo groot dat er per dag 150 tot 200 kilogram cocaïne per dag verwerkt zou kunnen worden. Onbekend is of er ook zoveel cocaïnebase werd aangeleverd.

 

Wat levert dat op?

De gebruiker betaalt in Nederland volgens het Trimbos Instituut gemiddeld 40 tot 50 euro per gram. Laten we uitgaan van 45 euro. Bij 200 kilogram hebben we het dan over 9 miljoen euro. Een bedrag dat, als het productieproces in Nijeveen in optima forma zou draaien, per dag aan coke geproduceerd wordt.

Dat bedrag zou niet direct in de handen van de producenten komen: allerlei tussenpersonen verdienen iets aan de handel.

Nieuws

menu